Pogum Revija SRP 2004/3

Bogdan Novak

Pesem o kralju Matjazhu

 
 
Opombe
 
To so zares najbolj nujne opombe manj znanih imen, pojmov in besed. Vse starinske in manj znane besede, ki niso omenjene v opombah, lahko najdete v Slovarju slovenskega knjizhnega jezika.
 
Bich
88 od Budíma, kjer gradovi ... Budim je slovensko ime za Budo. V Matjazhevih chasih je bila prestolnica madzharske kraljevine najprej Buda, Peshta pa je bila povsem locheno mesto. Pozneje sta se mesti zlili v Budimpeshto.
156 s krivim rilcem, z dolgim kosom ... Kralja Matjazha vechkrat opisujejo kot mozha z izjemno dolgim, krivim nosom.
217 Ribji trg ... del Budima, ki se she danes imenuje enako.
237 v tem po krizhu je udaril, ga na kroni vstran postavil ... Krona madzharskih kraljev nosi nagnjen krizh. Ni znano, kdaj se je skrivil; po ljudskem izrochilu se je to zgodilo ob kronanju kralja Matjazha.
354 kralja chrnega imena, ki se je Corvinus pisal ... Kralj Matjazh se je v resnici pisal Mátyás Hunyadi, potem pa je svojemu imenu dodal Corvinus, kar v latinshchini pomeni vrana, krokarja. Chrnega pticha so imeli Hunyadiji tudi v grbu. Za to povezavo je kriv Matjazhev dvorni zgodovinar Antonio Bonfini (1425 – 1542), ki je spisal shtudijo, s katero je dokazoval Matjazheve rodbinske korenine v stari rimski rodbini Corvinus.
 
Pastir
5 kuvash mu je ovce zbiral ... kuvash je avtohtona madzharska pasma ovcharskih psov.
93 Prepoznala sta huzárja ... huzar je madzharski konjenik v znachilni pisani opravi.
 
Priprave
411 Celjski grof jim glasno reche ... Celjski grofje so bili pretendenti na krono svetega rimskega cesarstva, zato so se povezovali zdaj z enimi, zdaj z drugimi vladarji Evrope. Bili so glavni rivali Hunyadijev za ta prestol. Elizabeta Celjska je bila celo zarochena s kraljem Matjazhem, vendar je kmalu umrla.
441 Adamu je Bog druzhíco ... Svetopisemska zgodba pripoveduje, da je kacha nagovorila Evo, ta pa Adama, da sta jedla z drevesa spoznanja, zato ju je Bog izgnal iz raja.
447 Salomon je bil mogochen ... kralj Izraela in Judeje (ok. 965 – 926 pr. n. sh.). Kraljica iz Sabe ga je zapeljala v malikovanje tujih bogov.
457 Jozhef iz Egipta jecho ... Svetopisemska zgodba pripoveduje, da je Putifarjeva zhena skushala zapeljati Jozhefa, ker pa ji to ni uspelo, ga je obtozhila poskusa posilstva in so ga zato vrgli v jecho.
465 Samson je med korenjaki ... Svetopisemski junak izjemne mochi, sodnik v boju s Filistejci. Dalila ga je zapeljala in izvedela, da je vir njegove mochi v laseh. Ko je spal, ga je ostrigla in izdala sovrazhnikom.
480 zhe odkupi si pravico ... tlachani so v tem chasu morali od svojega gospoda kupiti porochno pravico.
612 lajte snazhi, ona kible ... lajte so veliki podolgovati sodi, kible pa vedra.
 
Poroka
136 tokraj, onkraj Duna reke ... Duna je madzharsko ime za Donavo.
 
Svatba
74 bikaver bi pil she ptichek ... bikaver (bikova kri) je znano madzharsko chrno vino, Eger in Tokaj sta znameniti vinski pokrajini na Madzharskem.
180 ko po Kani je hodila ... Kana Galilejska je mesto, kjer je po Svetem pismu Jezus naredil svoj prvi chudezh: na poroki je spremenil vodo v vino.
 
Alenchica
25 vse pobral je v vojsko chrno ... chrna vojska je bila zhe v 15. stoletju obrambna vojska, sestavljena iz podlozhnikov; vojake so morali vzdrzhevati domachi, poveljevali so plemichi.
99 peli boste vuzeníce ... o veliki nochi (vuzen) so kurili kres in prepevali pesmi, ki so jih zato imenovali vuzenice.
188 janicharjev pol namaha ... janicharji so bili v fevdalni turshki vojski vojaki elitne pehote; navadno so jih vzgojili iz ugrabljenih in poturchenih otrok .
333 Veseli se turshki pasha ... pasha je bil v fevdalni Turchiji visok vojashki ali civilni oblastnik.
352 oblezhijo tik pred basho ... basha je turshka beseda za gospod.
 
Pasha
592 kakor bilke arkebuze ... arkebuza je od 15. stol. dalje pushka z zelo dolgo cevjo.
597 kje je sablja damashchanka, sedemkratna prekovanka ... damashchanka je ukrivljena sablja, izdelana v sirskem mestu Damasku. Bila je zelo prozhna, ker so jo skovali iz vech plasti jekla; sedemkratno prekovanko torej iz sedmih. Na koncu so v rezilo vkovali she zlate ali srebrne okrasne rise.
 
Sultan
25 so hurmáshice, baklave ... hurmashice in baklave so zelo sladke orientalske slashchice.
26 pa tufáhije so prave ... tufahije so orientalska sladica: kuhano jabolko izdolbejo in napolnijo z meshanico medu in orehov, prelijejo s sladkornim sirupom in okrasijo s stepeno smetano.
 
Marjetica
4 pa Slovencev in Rusincev ... nashteti so vsi narodi, ki jim je vladar kralj Matjazh, med njimi je bil velik del Slovencev, saj je kralj Matjazh med desetletno vojno (1479 – 89) s habsburshkim Friderikom III. zasedel vechji del slovenskega ozemlja.
 
Godec
10 Frideriku chete tepel ... Desetletna vojna (glej prejshnjo opombo) s Friderikom se je konchala tako, da je kralj Matjazh cesarju odvzel vech dezhel, tudi vechji del slovenskega ozemlja.
18 se je z Budima preselil, Dunaj mu je domovanje ... V desetletni vojni je kralj Matjazh zavzel tudi Dunaj in tja preselil svojo prestolnico.
125 bele barve je viola ... V zgodbah in pesmih o kralju Matjazhu se vechkrat omenja, da je bil spreten goslach na violino. Verjetno je igral na vechjo in nizhje uglasheno violo, kajti violino so razvili shele stoletje pozneje.
474 kjer je Jezus stal po veri ... V katolishki molitvi vera se moli o Jezusu tudi: »... krizhan bil, umrl in bil v grob polozhen; shel pred pekel, tretji dan od mrtvih vstal...« V novejshih molitvenikih je besedilo »shel pred pekel« chrtano iz vere.
533 sta jo zalarja ujela ... zalar je vrvar.
546 cimpermana dohitela ... cimperman je tesar
 
Smrt
5 k Dunaju, kjer kralj domuje ... Omenili smo zhe, da se je kralj Matjazh iz Budima preselil na Dunaj.
45 zidal lepe je palache ... Kralj Matjazh je bil zelo prosvetljen, podpiral je znanost, umetnost, sholstvo, zbiral kipe in slike, imel je celo bogato knjizhnico, imenovano Corviniana, od katere je imel vechjo samo she Vatikan. Govoril je celo vrsto jezikov, tudi vech slovanskih.

 

Avtorsko prichevanje /o epu/